Prehranjevanje in dihanje sta nekaj najbolj naravnega, pa vendar je na tem področju veliko zmede. Naj jemo meso ali ne? Naj pojemo več beljakovin ali ogljikovih hidratov? Naj uživamo kuhano zelenjavo ali je primernejša surova? Pojavljajo se novi in novi prehranjevalni režimi in vsak pravi zase, da je najučinkovitejši in v vsakem je vedno nekaj dobrega. Veliko je nasvetov, diet, zapovedi in prepovedi v povezavi s hrano, ki pa po navadi v vsakodnevnem življenju dolgoročno ne dajejo želenih učinkov. Komu verjeti?
Nemogoče je, da vse, kar piše, deluje enako na vsakega od nas, da je vse, kar piše, dobro za vse nas. Enaka hrana in okusi ne ustrezajo vsakemu od nas in različno vplivajo na naše počutje. Količine zaužite hrane tudi ne. Razlikujemo se, po starosti, spolu, obremenjenosti, delovnih in športnih aktivnostih, zdravstvenem stanju, obliki postave, dnevnem počutju. Temu prilagodimo tudi svojo prehrano.