Vitamini
- topni v vodi (B1, B2, B3, B5, B6, B7 B12, C, folna kislina)
- topni v maščobah (A, D, E in K)
Vitamini so bistveni za normalno delovanje telesa. Ščitijo organizem pred boleznimi, krepijo odpornost telesa, uravnavajo presnovo in delovanje celic ter preprečujejo škodljivo delovanje nekaterih snovi v telesu, saj so naravni antioksidanti. Telo jih ne more proizvajati samo zato jih moramo v telo vnašati s hrano.
Kje jih najdemo?
Vitamin B1: grah, pomaranče, koruzni kosmiči, krompir, svinjina, arašidi, mleko, sončnična semena
Vitamin B2: ovčja jetra, govedina, perutnina, jajca, jogurt in polnomastno mleko, brstični ohrovt, oreščki
Vitamin B3: piščančje prsi, svinjina, govedina, mlečni izdelki, suhe slive, datlji, avokado
Vitamin B5: telečja jetra, arašidi, sezamova semena, orehi, avokado, jabolka, suhe marelice in fige, zelenolistna zelenjava
Vitamin B6: pšenični kalčki, pivski kvas, goveja jetra, puran, govedina, banane, brstični ohrovt, arašidi, jajca, orehi, zelje
Vitamin B7: arašidi, lešniki, mandlji, rumenjak, goveja jetra, mleko, skuta, orehi, sezamova semena, rjavi riž, soja, leča
Vitamin B12: ovčja jetra, govedina, svinjina, jajca, fazanje in račje meso, mleko, siri in ribe
Vitamin C: jagodičje (brusnice, borovnice, maline, robidnice...), rdeča pesa, grenivka, limone, pomaranče
Folna kislina: temno zelena listnata zelenjava, špinača, korenje, arašidi, lubenica, buče, marelice, avokado, jajčni rumenjak, kvas, goveja jetra
Vitamin A: ribje olje, jetra, jajčni rumenjak, maslo, smetana
Vitamin D: slanik, skuše, losos, sardele, jajca, sir, ribe, ribje olje
Vitamin E: olje pšeničnih kalčkov, mandlji, soja, jajca, ovsena kaša, arašidi
Vitamin K: brokoli, brstični ohrovt in zelje, rumenjak, ribje olje