KAKO - kombiniranje

Pravilno kombiniranje hrane pripomore k lažji prebavi hrane
Želodec je prvenstveno odgovoren za razgradnjo hrane, da se potem ta v tankem črevesju čim lažje in bolje absorbira v kri preko črevesnih resic. Hrana se v želodcu prebavlja različno dolgo. Nekatera hrana se v želodcu ustavi manj časa in jo prebavni sokovi hitreje razgradijo, druga hrana pa potrebuje več časa in aktivnosti želodca, da se prebavi. Najprej zapustijo želodec tekočine. Ogljikovi hidrati zapustijo želodec prej kot beljakovine, nazadnje pa maščobe.

Če istočasno zaužijemo hrano, ki se prebavlja različno dolgo in zahteva drugačne prebavne procese, različno bazično kislinsko okolje, se lahko pojavijo nevšečnosti. Po obroku nas tišči v želodcu, pojavi se napihnjenost, občutek teže v želodcu, peče nas zgaga, mučijo nas vetrovi, spahuje se nam in ostale prebavne težave.
Slabo prebavljena hrana je še dodatno osiromašena hranil, ki se v tankem črevesu absorbirajo v kri. To nam lahko povzroča nove težave, ki jih čutimo kot zaspanost po obroku, brezvoljost ali utrujenost, ki se sčasomoa lahko prelevi v kronično utrujenost.

Kadar hkrati uživamo živila, ki jih ni priporočljivo mešati, se na sluznici prebavil se ustvarjajo obloge, ki motijo delovanje presnove in posledično ovirajo tudi delovanje imunskega sistema. Šibek imunski sistem pa odpira vrata različnim obolenjem.

KAJ SODI SKUPAJ
DA – beljakovine (meso/ribe/jajca) z zelenjavo (jajca ne zvečer!)
Priporočljivo je uživanje ene vrste beljakovine v obroku.
DA – žitarice (testenine/riž/proso) ter zelenolistna (solata/radič/regrat) in neškrobna zelenjava (kumare/paprika/brokoli/ohrovt/bučke)
Priporočljivo je uživanje ene vrste žitaric ali gomolja (krompir/korenje/pesa) v obroku.
DA – sir z zelenjavo razen s paradižnikom (ne zvečer!)
DA – stročnice (fižol/grah/čičerika/leča) z zelenjavo
DA - krompir z zelenjavo (vendar ne s stročnicami)
DA - paradižnik z zelenjavo in beljakovinami (ne pa z mlekom in sirom)

ČESA NI PRIPOROČLJIVO MEŠATI
NE – beljakovine s stročnicami
NE - različne beljakovine med seboj
NE – beljakovine z mlekom in mlečnimi izdelki
NE - sir z beljakovinami in sadjem
NE – stročnice z beljakovinami
NE - žitarice s kruhom
NE – testenine s sirom
NE – sadje po obroku
NE – kave s sladkorjem, sladilom ali mlekom po obroku
NE – sladko po slanem obroku (2 do 3 ure nobenih sladic, sokov, sladkih pijač, sadja, kave/čaja s sladkorjem/medom)

SADJE uživajmo SAMOSTOJNO. Priporoča se uživanje ene vrste sadja naenkrat, do 14:00 ure.
ČIM MANJ mešajmo med seboj različna živila.
VROČA VODA, po požirkih, med in po obroku, pospeši prebavo.
Okusi v hrani naj bodo čim manj agresivni.