SLADEK OKUS

Sladek okus

Sladek okus vpliva na delovanje trebušne slinavke in vranice ter na želodec.

Sladka živila delujejo pomirjajoče in sproščujoče. Sladek okus razprši energijo po telesu (vročina v prsnem kosu, glavi, rokah, ipd.).

Prekomerno uživanje sladkorjev povzroča v telesu nastanek katarja, sluzi, kislino in pline.

Prepogosto uživanje sladke hrane povzroča motnje v delovanju trebušne slinavke in vranice ter stimulira delovanje jeter.

Veliko bolj kot naravni sladki okusi (sadje, med, trsni sladkor, ipd.) so za telo nevarni kemični sladkorji.

Aspartam (oznaka E951) je ime za kemično sladilo. Je neenergijsko, sintetično visoko intenzivno sladilo, ki ga najdemo predvsem v dietnih brezalkoholnih pijačah, žvečilnih gumijih brez sladkorja, bonbonih, nekaterih žvečljivih vitaminskih nadomestkih, jogurtih, t.j. večinoma živilih, na katerih z velikimi črkami piše BREZ SLADKORJA. Zaradi svoje kemične sestave so lahko negativne reakcije ob uživanju aspartama glavobol in migrene, slabost, izpuščaje na koži, razdražljivost, pospešeno bitje srca, bolečine v sklepih, nespečnost, težave z vidom, ipd., obenem pa lahko tudi spodbuja ali pa slabša kronične bolezni kot na primer sindrom kronične utrujenosti, multipla skleroza, bolečine v mišicah, diabetes, ipd.   vir: Wikipedia

Preveč sladkega okusa povzroča v telesu vlago in ohlapnost tkiv.

Živila s sladkim okusom: banane, jabolka, grozdje, lubenica, kaki, dateljni, fige, melona, sladkor, med, sezam, smetana, maslo, mleko, goveje meso, plave ribe, buče, korenje, krompir, bučke, grah, ječmen, koruza, rdeči proso