Prebava hrane se prične v ustih
Že preden zaužijemo hrano in tudi ko jo že imamo v ustih, se začne v ustih izločati slina. Slina je pomembna za žvečenje, okušanje in požiranje hrane. Z žvečenjem se hrana razgradi na manjše in lažje prebavljive delce. Hkrati pa žvečenje daje živčne impulze, ki povzročajo izločanje želodčnih sokov in tako se prebavni sistem pripravi na razgradnjo hrane.
Priporočljivo je dobro žvečenje, saj slina nevtalizira kislino, ki jo dobimo v telo s hrano.
Presnova škroba se prične že v ustih. Zato dobro prežvečimo kruh in živila iz žit, stročnice (fižol, bob, grah, leča, čičerika) in krompir. S tem se bomo izognili morebitnemu napenjanju in ostalim nevšečnostim, ki ga povzročajo škrobna živila v procesu prebave.
Gladko mišičje v požiralniku nato potiska hrano v želodec. Med požiralnikom in želodcem je mišica zapiralka, ki omogoča s tem, ko se odpre, prehod hrane v želodec in s tem, ko se zapre, prepreči pretok hrane in kisline iz želodca nazaj v požiralnik.