Sezam - bogat vir kalcija

Sezamovo seme je bogat vir kalcija. Ena žlica sezamovih semen vsebuje več kalcija kot skodelica mleka in približno toliko kot 100 gramov sardel.

Kalcij daje kostem trdnost, potreben pa je tudi za delovanje srca, mišic, živcev in strjevanje krvi.

Sami si lahko doma pripravimo gomasio, ki vsebuje veliko kalcija, je dobrega okusa in zmanjša željo po sladkem.  

Gomasio lahko uživamo samostojno, lahko ga dodamo solatam, testeninam, zelenjavnim juham, ipd.

Privoščimo si ga tudi takrat, ko nam sredi dneva pade energija in začutimo utrujenost. Primeren je tudi za otroke, saj potrebujejo kalcij za rast zob in kosti.


Kako pripravimo gomasio?

Za enkratno pripravo uporabimo približno en jogurtov lonček belega sezama, ki ga na cedilu speremo pod vodo.

Opranega počasi osušimo v ponvi, na nižji temperaturi. Temperatura naj ne bo previsoka zato, da se sezam ne prežge.
Osušenemu sezamu dodamo v ponev približno čajno žličko nejodirane soli in vse skupaj premešamo. Vsebino nato pretresemo v palični mešalnik in jo 2 do 3x "zavrtimo".

Tako pripravljen gomasio porabimo najkasneje v desetih dneh, saj s časom izgubi svežino.